LIMFNA DRENAŽA

Aqua Filling        PRP Terapija       Kombinacija PRP i Hijularona        Limfna drenaža
        

Happy Lift Niti     Hijularonski  Fileri        Botoks        Mezoterapija        Mezoniti        Dermoroleri        
Hemijski piling     Mikrodermoabrazija

Limfni sistem

Limfni sistem predstavlja pomoćni put preko koga se tečnost iz međućelijskog prostora vraća u krvotok. Predstavlja jedan od glavnih puteva za apsorpciju i transport masti iz digestivnog trakta. Posle obroka bogatog mastima, limfa može da sadrži 1-2% masti. Deo je imunog sistema organizma i ima važnu odbrambenu ulogu – štiti od infekcije. Bakterije, virusi i druge patogene čestice dospevaju u limfni sistem lako i bivaju uništene u limfnim čvorovima.
Limfa je bezbojna tečnost, bogata belančevinama i limfocitima, ima isti sastav kao i međućelijska tečnost tkiva u kojem nastaje, omogućuje drenažu, dopunjuje krvotok, utiče na kretanje vode. Funkcija limfe je da hrani tkivo sa jedne strane i da sa druge prihvata i eliminiše metaboličke produkte razgradnje ćelija i druge štetne materije – obavlja detoksikaciju tkiva (resorpcija tečnosti u venske kapilare). Zastoj tečnosti u međućelijskom prostoru otežava protok limfe kroz limfne sudove što usporava dostavu hranljivih materija ćelijama i metaboličke procese u njima.

Limfedem

Limfedem je otok dela tela, najčešće nogu ili ruku, uzrokovan preteranim zadržavanjem limfe. Iako je to hronično i progresivno stanje, može se uspešno uticati limfnom drenažom.


Na kretanje limfe negativno mogu da utiču i spoljašnji faktori kao što je:

Smanjeno kretanje
Neravnomerno opterećenje mišića u određenoj regiji tela
Stresna stanja
Fizicko preopterećenje

 

 

Limfna drenaža

Limfna drenaža je jedna od vrlo efikasnih tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva. Vrši deblokadu limfnih kanala i krvnih sudova, što dovodi do prirodnog protoka limfe iz perifernih delova tela, tako da dolazi do smanjenja otoka i bolova prouzrokovanih preteranom količinom limfe i metabolita u telu. Ima povoljan efekat na nervni, mišićni i imuni sistem. Regenerišući efekti limfne drenaže nisu ograničeni samo na tkivo koje dreniramo, već i na duboka tkiva, npr. kod osteoporoze i ukočenih zglobova.

 

Prednosti limfne drenaže:

Klinički dokazan terapeutski metod
Trenutni, vidljivi rezultati
Tretman je dobro prihvaćen od strane pacijenata i klijenata
Telo nije opterećeno nepotrebnim lečenjem
Najčešće indikacije za terapiju limfne drenaže

 

 

Medicinske:


Hronični edemi
Post-operativne opstrukcije limfnih kanala
Prevencija i tretman varikoziteta (proširene vene)
Sindrom karpalnog tunela (pre i posle operacije)
Rejnoldsov sindrom
Neuropatija, Neuralgija
Artroza, Osteoporoza, Giht
Tenalgija – „teniski lakat“, „skakačko koleno“
Wellness i estetika
Celulit – redukcija, apsorpcija masti
Nega nakon liposukcije
Regeneracija tkiva – opekotine, ožiljci
Detoksikacija organizma
Sindrom teških nogu
Gojaznost
Poboljšanje ishrane kože
Oblikovanje tela – rastegnuta koža
Anti-aging efekat

 

Limfna drenaža nakon operacije dojke

Posle svih hirurških intervencija i pojave edema (otoka) treba raditi limfnu drenažu, posebno kod pacijentkinja  koje su imale operaciju dojke nakon kancera. Jer, kod njih se uklanjaju limfni čvorovi u predelu pazuha, što  onemogućava vraćanje limfe u krvotok. Ona se u prvim danima nakon operacije nagomilava u prostoru između tkiva. Ako je ta količina veća, iglom se punktira još dok je žena u bolnici. Kako se novi limfni putevi uspostavljaju tek nakon dva-tri meseca, moguća je i naknadna pojava limfedema.


Ako se limfedem ne tretira, povećava se obim ruke, što dovodi do smanjenja pokretljivosti zglobova ramena, lakta i šake. Takođe se povećava težina ruke i menja njen oblik. Limfnom drenažom se, pre svega, sprečava nastanak trajnih posledica u vidu ograničenja pokretljivosti ruke, odnosno fizičke i radne nesposobnosti. Trenutno se postiže smanjenje ili potpuni prestanak bolova, otoka, osećaja nelagodnosti.

1/1
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

© 2023 by FuseBox.