FACE LIFTING 

Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Face lifting?

Face lifting predstavlja estetski zahvat (operaciju) za zatezanje lica, odnosno uklanjanje i ublažavanje znakova starenja, čiji efekti u smislu podmlađivanja mogu da traju 5 i više godina. Čak i nakon perioda od 5 godina, lice će izgledati lepše nego pre operacije

 

Efekti Face liftinga:

Nakon operacije lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili „ispeglane“, vraćene konture lica i dodat volumen. Uz pomoć Face liftinga osoba može da povrati sopstveni izgled od pre 10 godina.

Kome je namenjen:

Face lifting se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: bore, opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica. Najčešće su to osobe između 40 i 80 godina starosti. Važno je prepoznati kada metode poput hijaluronskih filera i Botoxa više ne djeluju, odnosno ne dovode do željenog rezultata, te kada treba primijeniti estetski zahvat Face liftinga.

Priprema za operaciju:

Za operaciju su potrebne standardne pretrage krvi i urina i EKG. Zabranjuje se upotreba aspirina, vitamina E i estrogenih hormona pre operacije. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu u Specijalnoj bolnici Smiljanić ili na sajtu.

Procedura:

Operacija pomlađivanja lica traje oko 2-4 sata. Lifting lica se može raditi u opštoj anesteziji, a u poslednje vreme, moguće ga je raditi i u lokalnoj anesteziji. U najvećem broju slučajeva, pacijenti se odlučuju da lifting lica i vrata urade zajedno, kao i očnih kapka. U zavisnosti od potreba svakog pacijenta individualno, moguće je raditi parcijalni (minilifting) face lifting gornjeg, srednjeg ili donjeg dela lica i vrata ili sve zajedno (MACS lifting, „Short scar“ itd).

Rez varira u zavisnosti od tehnike. Obično se postavlja u vlasište kose, iza ruba obrva, ispred i iza ušiju (klasicni „face lifting“). Manji rezovi se rade ispod brade u slučaju liposukcije vrata. Sledi podizanje kože od podkožnog tkiva radi zatezanja unutrašnjeg sloja. Nakon zatezanja unutrašnjeg sloja, odstranjuje se višak kože i ušiva se hirurški rez. Ukoliko postoji potreba radi se i rez od nekoliko centimetara ispod brade nakon kog se radi liposukcija vratnog dela i zatezanje mišića vrata. Ovi zahvati se mogu kombinovati sa ostalim zahvatima na licu kao što su korekcije  kapaka, liposkulptura lica,  postavljanje implantata u bradu ili različite vrste pilinga.

Komplikacije:

Komplikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nedelju dana. Tokom prvih 48 sati preporučujemo stavljanje hladnih obloga na lice.  Takođe, javlja se prolazan osećaj utrnulosti  lica. U veoma retkim slučajevima može da dođe do trajnog gubitka kose oko reza u vlasištu.

Oporavak:

 

Nakon operacije u sklopu postoperativnog oporavka u našoj bolnici se ostaje jedan do dva dana, a konci se skidaju najčešće između sedmog i četrnaestog dana. Pacijent može da opere kosu nakon skidanja zavoja i drena, što znači sutradan nakon operacije. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-10 dana nakon operacije, a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati minimalno 4 nedelje nakon hirurškog zahvata. Ožiljak nakon operacije se nalazi ispred i iza ušiju, te u delu vlasišta. Ožiljak ispred ušiju uklapa se sa anatomskim, prirodnim naborima na licu, a ožiljci iza ušiju i u vlasištu skriveni su u kosi.

LIFTING OBRVA

Obrve predstavljaju okvir lica i važan su faktor izgleda lica. Sa procesom starenja dolazi do spuštanja obrva, koje se ogledaju u umornom i ozbiljnom izgledu lica

Šta je lifting obrva?

Lifting obrva ili podizanje obrva je često tražena estetska operacija podmlađivanja. Može da se radi u sklopu Face liftinga ili kao samostalan zahvat.

Efekti liftinga obrva:

Nakon operacije lice dobija vedriji, mlađi i zdraviji izgled, vraćene su konture lica.

Kome je namenjen:

Liting obrva namenjen je osobama koje imaju izražene znakove starenja (bore oko očiju, spuštene obrve), kao i osobama kod kojih postoji izražena asimetrija položaja obrva.

Priprema za operaciju:

 

Šest sati prije operacije ne smete ni jesti ni piti. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa dr Smiljanićem.

Procedura:

U zavisnosti od obima intervencije, može se izvoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Operacija traje od 30 minuta do 2 sata u zavisnosti od stanja i zahteva pacijenta. Prilikom korekcije obrva zateže se koža čela i podižu opuštene obrve skidanjem viška kože i masnog tkiva, po potrebi i korekcijom mišića. Postoji više operativnih tehnika u zavisnosti od stanja, želja pacijenta i predloga estetskog hirurga. Najjednostavnija metoda podrazumeva ubacivanje posebno oblikovanih konaca, kojima se koža zateže i obrve podižu i ona traje oko pola sata. Na taj način može se korigovati visina obrva, podići obrve u unutrašnjem, srednjem, spoljašnjem delu ili u sva tri sektora. Ona ne ostavlja vidljive ožiljke. Klasična operativna tehnika podrazumeva rez koji se obično radi od jednog uha do drugog, malo iznad prirodne linije kose. Nakon toga se simetrično podižu obrve, koža se zateže, a višak kože se uklanja.

Kontraindikacije:

Kontraindikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Uobičajena je pojava blagog ili umerenog otoka čeone regije, koji može zahvatiti i očne kapke, a praćen neretko i krvnim podlivima. Otok se postepeno povlači tokom narednih nekoliko dana. U predelu oko ožiljka može da se javi proređivanje kose.

Oporavak:

 

Potrebno je da pacijent ostane u bolnici jedan do dva dana. Nosi se povez oko čela sedam dana. Konci se skidaju devet dana nakon operacije. Pacijent se može vratiti normalnim aktivnostima nakon deset dana. Nekoliko nedelja nakon operacije preporučuje se izbegavanje intenzivnije fizičke aktivnosti, kao i dugotrajnijje izlaganje suncu. Iako su rezultati vidljivi odmah posle operacije, tek nakon dva meseca (kada prođe otok i hematom) može da se dobije prava slika.

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA (BLEFAROPLASTIKA)

spada u čest zahvat u estetskoj hirurgiji. Sa procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, posebno u području očnih kapaka, jer je tu najtanja. Gubitak elastičnosti kože dovodi do formiranja bora oko očiju. Na kapcima se vremenom javlja višak kože u obliku vrećica, nabora i jastučića, što celom licu daje umoran izgled. Korekcija očnih kapaka je operativni zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva na očnim kapcima.

Priprema:

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

 

Procedura:

 

Procedura traje između jednog i dva sata i sprovodi se u lokalnoj anesteziji, a može se raditi i u opštoj.  Prave se rezovi na donjem i/ili gornjem kapku koji prate prirodne kožne nabore i linije. Višak kože se uklanja, a višak masnog tkiva se odstranjuje ili premodelira. Pažljivo ušivanje osigurava gotovo neprimetne ožiljke nakon operacije.

 

Komplikacije:

Postoji mogućnost da se jave otoci sa modricama koje nestaju za nekoliko dana, infekcija ili vidljivi ožiljci.

 

Oporavak:

Konci se odstranjuju 4-7 dana nakon operacije. Korekcija očnih kapaka se često se izvodi u kombinaciji sa nekim drugim zahvatima (npr. sa Face liftingom). Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice sa ledom radi smanjenja otoka. Nekoliko dana nakon operacije pacijent se može potpuno vratiti svojim ranijim aktivnostima. Potrebno je koristiti kremu protiv ožiljaka.

LIPOSKULPTURA LICA

Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Liposkulptura lica (podmađivanje lica sopstvenim masnim tkivom)?

Liposkulptura lica predstavlja estetski zahvat (operaciju) prilikom kojeg  se masno tkivo uzima sa mesta na telu gde ima viška (kukovi, bedra, stomak) i ubrizgava u područja gde nedostaje, najčešče za povećanje volumena jagodica i usana, kao i za popunjavanje bora. Prilikom zahvata liposkulpture lica, pacijenti se najčešće odlučuju da urade i liposkulpturu vrata i dekoltea.

Efekti Liposkulpture lica:

 

Nakon operacije lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili ispeglane, vraćene konture lica i dodat volumen.

 

Kome je namenjen:

 

Liposkulptura lica se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica, asimetrija lica, neravnine, duboke bore oko nosa i oko usana.

 

Priprema za operaciju:

Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa dr Smiljanićem.

 

Procedura:

 

Procedura obično traje 30-45 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Liposukcijom se potrebna količina masnog tkiva uzima sa delova gde ga ima dovoljno (najčešće sa podbratka, butina ili trbuha) i nakon pripreme ubrizgava potkožno u više slojeva u željenu regiju.

 

Kontraindikacije:

Kontraindikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nekoliko dana. Takođe, može da se javi prolazan osećaj utrnulosti  lica.

 

Oporavak:

 

Tretman Liposkulpture lica ne zahteva hospitalizaciju, odnosno pacijent može nakon procedure da ide kući, a nakon 24 sata može da se vrati redovnim svakodnevnim aktivnostima. Nekoliko dana nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od prekomerne mimike lica. U zavisnosti od stepena resorpcije masnog tkiva, postupak je nekada potrebno ponoviti nakon izvesnog vremena da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

KOREKCIJA JAGODIČNE KOSTI

rade se u svrhu estetskog naglašavanja područja jagodičnih kostiju. Kosti obraza mogu se popunjavati ili pomerati.

Priprema:

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

 

Procedura:

 

Procedura se obavlja u opštoj anesteziji. Zahvat se izvodi u ustima kroz sluznicu gornje čeljusti i na taj način se dolazi do same jagodične kosti. Iz tog razloga  nakon operacije nisu vidljivi nikakvi ožiljci. Postoje različite operativne mogućnosti kao što su: popunjavanje kosti  transplatacijom vlastite kosti, implantacijom strane kosti, korištenje zamenskog koštanog materijala ili ugradnja implantata. Novi položaj jagodične kosti ili popunjena kost se trebaju fiksirati pomoću malih pločica i vijaka. Rana se ušiva tankim, svilenim šavovima koji se skidaju nakon desetak dana.

 

Komplikacije:

 

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nedelju dana. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Ukoliko nastupi jaka bol, trebali biste kontaktirati doktora.

 

Oporavak:

Konci se skidaju posle 10 dana.

KOREKCIJA NOSA (RINOPLASTIKA)

se radi kada je potrebno ispraviti devijaciju nosne pregrade koja može da uzrokuje poremećaje disanja, kao i kada je potrebno korigovati veličinu ili oblik nosa iz estetskih razloga. Operacija može da obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, ispravljanje krivina nosa, promenu veličine nosa, promenu oblika vrha nosa, širine nozdrva kao i ugla između nosa i gornje usne.

Priprema:

 

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, dati Vam potrebna uputstva za operaciju (koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni), upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i dati Vam uputstva za što brži oporavak. Operacija se ne preporučuje pacijentima ispod 18 godina.

 

Procedura:

 

Operacija traje oko dva sata i  sprovodi se u opštoj anesteziji.  Manje intervencije mogu se izvoditi u lokalnoj anesteziji. Rezovi se obično prave unutar nosa. Koža se odiže od koštanog i hrskavičavog skeleta. Ukoliko se radi povećanje nosa, koristi se hrskavica nosne pregrade ili ušne školjke. U nekim slučajevima rez može da se radi i na mekoj pregradi između nozdrva.

 

Komplikacije:

 

Moguće su određene komplikacije kao što su upala i krvarenje, o čemu će Vas dr Smiljanić informisati prilikom konsultacije. Može da se javi manja nepravilnost i asimetrija na nosu tokom postoperativnog perioda, ali one obično nestanu posle godinu dana od zahvata.

Oporavak:

U prva 24 časa prisutan je otok  i podlivi, a otok se povećava u prvih  48 sati nakon operacije. U tom periodu je moguća i lagana glavobolja. Preporučuje se  izbegavanje kihanja kroz nos i izduvavanja nosa 2-4 nedelje. Teže fizičke aktivnosti treba izbegavati oko 6 nedelja. Takođe, potrebno je izbegavati izlaganje suncu. U prva 72 časa koriste se hladni oblozi i povišeno uzglavlje za spavanje. Konačan rezultat se može videti 12 meseci nakon operacije. Pacijent se obično može vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon 7-14 dana.

KOREKCIJA UŠIJU

Korekcija ušiju spada u jedne od najčešćih zahvate u estetskoj hirurgiji. Korekcija (operacija) ispravlja različite deformitete ušnih školjki koji su urodjeni ili su nastali kao posledica povreda i infekcija. U slučajevima delimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija. Deformacije ušne školjke u smislu ispupčenja („šiljate uši“), asimetrije i odstojanja od glave („klempave uši“) mogu negativno uticati na samopouzdanje, posebno u doba puberteta. Korekcijom deformiteta ušne školjke možete svoje dete poštedeti emotivne traume koje izaziva zadirkivanje i ismevanje vršnjka.

Priprema:

 

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

 

Procedura:

 

Hirurška intervencija traje oko 2 sata, sve zavisi od konkretnog slučaja. Postupak se sprovodi u opštoj anesteziji ukoliko su u pitanju mala deca. Lokalna anestezija je pogodna za stariju decu i odrasle. Estetski hirurg u prirodnom naboru iza uha pravi rez, uklanja višak kože ili hrskavice, hrskavica se oblikuje, a ušna školjka se fiksira u normalan položaj. Nakon što se dobije željeni oblik uha, zašiva se rez i operacija je gotova.

 

Kontraindikacije:

 

Postoji mogućnost da se javi upala i/ili krvarenje. U prvih nedelju dana su mogući blagi bolovi i nelagodnost, osećaj pucketanja i šuškanja u ušima. Sa svim eventualnim kontaindikacijama će vas uspoznati dr Smiljanić prilikom konsultacijskog pregleda.

 

Oporavak:

 

Nakon operacije uši se pokrivaju belim zavojem oko glave koji se drži u narednih 5 dana i služi da fiksira i zaštiti ušne školjke. Traka se nosi i 4 nedelje nakon operacije u toku noći kako bi zaštitila uši od nenamernih povreda u toku spavanja. Pacijent se za oko 10 dana može se vratiti normalnim aktivnostima, a deca u školu. Preporučuje se izbegavanje svih aktivnosti koje bi mogle da ugroze oporavak (npr. sportova sa direktnim kontaktom) 4 nedelje nakon operacije.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

© 2023 by FuseBox.