GRUDI

Grudi     Koža     Glava i Vrat     Telo 

SMANJIVANJE MUŠKIH DOJKI

Uvećanje muških dojki može predstavljati ozbiljan estetski problem za muškarce. Muška dojka može biti uvećana zbog prisustva masnog tkiva (čest slučaj kod gojaznih osoba) ili zbog uvećanog žlezdanog tkiva.

Priprema:

 

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi). Nakon standardne preoperativne pripreme potreban je pregled endokrinologa u cilju provere hormonskog statusa pacijenta, a pre svega polnih hormona.

 

Procedura:

 

Procedura traje između jednog i dva sata i sprovodi se u opštoj anesteziji. Operativni zahvat podrazumeva odstranjivanje mlečne žlezde kroz mali rez na ivici areole, na prelazu svetle kože u tamnu. Ukoliko je prisutna i veća količina okolne masti ona se uklanja liposukcijom. U slučaju da je dojka toliko velika da gotovo podseća na žensku, postoji višak kože dojke, areole su proširene, a bradavice spuštene, primenjuju se hirurške metode slične onima za smanjenje grudi, ali modifikovane.

 

Komplikacije:

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije, krvarenja i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nekoliko dana. Te komplikacije se događaju retko i obično se mogu izbeći. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima.

 

Oporavak:

 

Pacijent u bolnici ostaje 24h. Drenovi se skidaju nakon 24h, a konci nakon 7-14 dana. Zabranjuju se teže fizičke aktivnosti, nošenje tereta i bavljenje sportom u trajanju od mesec dana.

HIRURGIJA ASIMETRIJE I UROĐENIH DEFORMITETA DOJKI

Asimetrija dojki je normalna pojava kod svake osobe. Kod osoba kod kojih je ta asimetrija znatno izražena, predlaže se hirurška korekcija. Asimetrija može biti rezultat nedostatka dojke, nerazvije dojke ili velika dojka. Operaciju bi trebalo uraditi nakon završetka kompletnog razvoja grudi. Augmentacija se radi najčešće ugradnjom silikonskih implanta.

Priprema:

 

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

 

Procedura:

 

Procedura traje oko 2h i sprovodi se u opštoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici 24h nakon operacije. Ukoliko je asimetrija manje izražena, procedura se satoji od ubacivanja implatata različitih veličina identičnom operativnom tehnikom kao i kod operacije uvećanje grudi implantatima. Kada je asimetrija velika, odnosno kada je jedna dojka opustenija u odnosu na drugu, potrebno je da se, pored ubacivanja implantata u dojku manje veličine, izvrši i podizanje dojke.

 

Komplikacije:

 

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije, krvarenja i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nekoliko dana. Te komplikacije se događaju retko i obično se mogu izbeći. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Nakon ugradnje implantata može se javiti osećaj tvrdoće, povremena bol u grudima i otežano disanje.

 

Oporavak:

 

Nakon operacije nosi se mekani kompresivni grudnjak u periodu od četiri nedelje koji služi da fiksira implantate. Normalnim aktivnostima se možete vratiti nakon dve nedelje, a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati 6 nedelja nakon zahvata. Većini pacijentkinja u prvih par dana je potrebna pomoć oko normalnog funkionisanja.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

© 2023 by FuseBox.